Panda onkin teille varmaan jo aika tuttu eläin. Panfussa olemme Pandoja isolla P:llä, mutta luonnossa elävistä pandoista kirjoitetaan pikku p:llä, ihan niin kuin kaikista muistakin eläimistä. Haluatte ehkä tietää niistä jotain lisää?
Ehkä olette jo kuulleet koulussa, että pandat, joita myös isopandoiksi kutsutaan, ovat uhanalaisia eläimiä. Se tarkoittaa, että niitä on hyvin vähän enää, ja ne vähenevät koko ajan. Mistä se sitten johtuu? No, valitettavasti Kiinan metsiä, joissa pandat asustavat, harvennetaan jatkuvasti. Silloin niiden elintila pienenee, ja puita ja bambua katoaa, jotka ovat pandojen ravintoa. Lisäksi pandojen on vaikea saada poikasia, ja ne valitettavasti kuolevat usein, koska panda on hyvin herkkä eläin. Jokainen syntyvä terve vauvapanda on siis valtava ihme! Katsokaapas tätä suloista naperoa!
Kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chengdu-pandas-d18.jpg
Eikö olekin suloinen otus! Ja se on vasta viikon ikäinen! Pieni panda painaa vain 75-150 grammaa syntyessään! Siis pienen karkkipussin verran! Se kasvaa sitten kyllä nopeasti. Pandat syövät pääasiassa bambua, ja tarvitsevatkin sitä erittäin paljon, koska siinä ei ole paljoa ravintoarvoa. Aikuinen panda syö päivässä n. 10-20 kiloa bambua yhteensä noin 12 tunnin ajan, joten ei se paljon muuta ehdikään. Täysikasvuinen panda painaa n. 100 kiloa ja on n. 120-150 cm pitkä. Panda voi elää 20-30 vuotiaaksi.Koko maailmassa on erilaisten arvioiden mukaan n. 2.000-3.000 pandaa enää. Niistä suurin osa elävät vapaudessa, ja pari sataa muun muassa eläintarhoissa. Euroopassa on kaksi paikkaa, jossa voi nähdä isopandan: Itävallassa Wienin ja Saksassa Berliinin eläintarhassa. Berliinin panda Bao Bao on maailman vanhin suljetuissa oloissa elävä panda, se on jo 27-vuotias!
Mitä voimme tehdä?
Oletteko jutelleet uhanalaisista eläimistä koulussa tai kotona? Voisitte selvittää mitä eläimiä ja kasveja teidän alueellanne suojellaan. Mitä paremmin tiedätte asioista, sitä helpompi teidän on olla mukana suojelemassa niitä. Esimerkiksi Suomessahan saimaannorppa on tunnetusti tosi harvinainen eläin, ja sitä voi suojella pitämällä huolta, ettei roskaa ja saastuta vesistöjä. Tiesittekö, että myös tonnikala on uhanalainen eläin? Sitä kalastetaan maailman vesillä, ja tuodaan Suomeen ruoaksi. Sitä ei kannata syödä mielin määrin, ettei se lopu kokonaan.
Pandat ja norpat ovat toki suloisia eläimiä, mutta on myös monia sellaisia lajeja, joita ihmiset eivät välitä suojella, koska ne ovat “iljettäviä” tai pelottavia. Esimerkiski susi ja rantakäärme ovat Suomessa suojeltavia eläimiä. Vaikka ne eivät olisikaan välttämättä kovin ihania eläimiä, täytyy muistaa että ne ovat osa luonnon tasapainoa. Jos yksi katoaa, se vaikuttaa muihin lajeihin, jotka esimerkiksi syövät sitä tai hyötyvät siitä. Kärpäsetkin ovat välillä ärsyttäviä, mutta ilman niitä linnuilla ei olisi maukasta ruokaa. Ja ilman lintuja kärpäset ottaisivat vallan! Kaikki on kiinni tasapainosta.
Pienillä teoilla voi jokainen suojella luontoa. Roskien lajitteleminen on tärkeää, koska suuri osa roskista voidaan hyödyntää ja käyttää uudelleen joko uusiomateriaaleihin tai energiaksi. Vettä ei kannata lotrata, kannattaa käyttää hammasmukia. Tällaisilla pikkuteoilla voimme joka päivä auttaa luontoa.
Teksti on Ellan & Maxsin blogista :) Ajattelin että sitä on mukava lukea täälläkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti